Dankzij een thuisbatterij kan je de opgewekte elektriciteit van jouw zonnepanelen opslaan zodat je er ’s avonds of op donkere dagen elektriciteit kan uithalen. Zonder thuisbatterij moet je deze elektriciteit overdag terugsturen naar het net aan een lager tarief dan het tarief waaraan je de elektriciteit ’s avonds aankoopt. Een thuisbatterij is dus een goede investering aangezien tijdelijke overproductie van jouw zonnepanelen niet langer wegvloeit naar het net, maar beschikbaar blijft voor eigen gebruik.
De opgeslagen elektriciteit in de batterij wordt dan gebruikt wanneer de zonnepanelen minder energie opwekken dan je verbruikt. Er zal pas elektriciteit van het net worden afgenomen wanneer de batterij ontladen is. Aangezien de accu moet kunnen op- en ontladen heb je wel een extra batterij-omvormer of hybride-omvormer nodig aangezien de klassieke omvormers slechts in één richting functioneren. Indien je nog geen zonnepanelen hebt kies je dus best voor een hybdride omvormer die zowel de zonnepanelen als de batterij bedient.
Toen er gesproken werd over eventuele stroomtekorten in de winter van 2020 werden er heel veel batterijen verkocht. Sommige tandartsen hebben toen bijvoorbeeld een systeem besteld zodat hun stoel bij stroomuitval zou blijven werken. Anderen wouden vermijden dat bij een stroomuitval hun voordeur of poort niet meer open zou gaan. Daarnaast waren er ook verschillende mensen met een vijver vol kostbare vissen waar de zuurstofpomp steeds moet blijven draaien. Maar let wel op: niet ieder batterijsysteem is ook een back-upsysteem. Standaard kan je de batterij niet meer gebruiken bij een stroomuitval, maar het is wel mogelijk om zo’n systeem te voorzien.
Volgens studies kunnen eigenaars van zonnepanelen maar 30 procent van hun opgewekte energie onmiddellijk verbruiken. De overtollige energie vloeit naar het distributienet. Op momenten dat je ’s avonds energie nodig hebt, blijf je dus afhankelijk van het net en van de energieprijzen. Door te kiezen voor een thuisbatterij kunt u maar liefst 60 tot 80 procent van de door jouw zonnepanelen opgewekte energie gebruiken op een later tijdstip. Bespaar dus op jouw energierekening door de thuisaccu op te laden tijdens de daluren en de opgeslagen energie tijdens de piekuren te verbruiken. Hoe een thuisbatterij precies werkt kan je lezen op de website van Vlaanderen.