Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler zet daglicht om in warmte. De collectoren worden meestal op het dak van een gebouw gelegd. De zon hoeft niet per se te schijnen, ook bij bewolking en zelfs in de winter produceert de installatie warmte en haal je dus voordeel uit jouw zonneboiler.

Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler (voorraadvat). De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst. Door de collectoren stroomt een vloeistof die de warmte van het zonlicht opneemt. Een pomp brengt de opgewarmde vloeistof naar het voorraadvat. De vloeistof geeft haar warmte af aan het leidingwater in het voorraadvat en wordt daarna teruggepompt naar de collector, om een nieuwe hoeveelheid warmte op te halen. Het water in het voorraadvat is klaar voor gebruik.

In België is een zonneboiler altijd gekoppeld aan een naverwarming (bijvoorbeeld een geiser, centrale verwarmingsketel of warmtepomp) om het hele jaar door een aangename watertemperatuur te verzekeren.

Wat zijn de voorwaarden?

Het dak van de woning moet vrij zijn van asbest. Het is namelijk verboden om zonnecollectoren te plaatsen op een gebouw met asbesthoudende dakbekleding of een asbesthoudend onderdak.

We bekijken of het dak goed georiënteerd is en voldoende zonlicht opvangt. De opbrengst is het grootst als de panelen naar het zuiden gericht zijn (zuid-oost tot zuid-west) onder een hoek van 30° tot 50°. Schaduw van gebouwen, bomen en schoorstenen verminderen de opbrengst van zonnepanelen drastisch dus ook daar houden we rekening mee.

Wat zijn de voordelen?

6 voordelen van een zonneboiler:

  1. Energiebesparing: Een zonneboiler maakt gebruik van zonnewarmte om water te verwarmen, wat kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen op je energierekening. Dit is vooral merkbaar in de zomermaanden wanneer er voldoende zonlicht is. Jouw jaarlijkse kosten voor het verwarmen van water zal nog maar de helft van vroeger zijn. Je kan dus rekenen op een serieuze besparing op jouw energiefactuur! Daarnaast kan je onder bepaalde voorwaarden nog genieten van een Vlaamse premie!

  2. Milieuvriendelijk: Zonneboilers verminderen de CO2-uitstoot en verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals aardgas of elektriciteit voor waterverwarming, waardoor ze milieuvriendelijk zijn en bijdragen aan de vermindering van de koolstofvoetafdruk.

  3. Onafhankelijkheid van energieleveranciers: Met een zonneboiler ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en de schommelingen in energieprijzen, waardoor je meer controle hebt over je energievoorziening.

  4. Verhoogde waarde van onroerend goed: Het installeren van een zonneboiler kan de waarde van je woning verhogen, omdat het een milieuvriendelijke en energiezuinige functie is die aantrekkelijk kan zijn voor potentiële kopers.

  5. Lange levensduur: Zonneboilers hebben over het algemeen een lange levensduur, wat betekent dat ze gedurende vele jaren betrouwbaar warm water kunnen leveren en je dus met gemak kan terugverdienen.

  6. Duurzame keuze: Door gebruik te maken van zonne-energie draag je bij aan duurzame energieproductie en verminder je de druk op traditionele energiebronnen.

Bij de installatie is het van belang rekening te houden met de locatie, de oriëntatie van de zonnecollectoren, het klimaat en het warmwaterverbruik van je huishouden. Voordat je besluit een zonneboiler te installeren, is het raadzaam om een grondige evaluatie te laten uitvoeren door een vakman. Laleman Technieken is daar de ideale partner voor!

Zonneboiler Moorslede

Waarop moet ik letten?

Kies een zonneboiler die afgestemd is op jouw warmwaterverbruik. Een dekkingsgraad van 50 tot 60% van het warmwaterverbruik is het meest rendabel. Voorzie per m² collector een boilerinhoud van minstens 40 liter bij een vlakkeplaatcollector of 55 liter bij een buiscollector.

Beperk warmteverlies. Hoe korter de afstand tussen de collector en het voorraadvat, hoe beter.

Premie

De Vlaamse Overheid voorziet onder bepaalde voorwaarden een premie voor de installatie van een zonneboiler. Meer informatie over de premie vindt u HIER

zonneboiler Moorslede