Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een slimme investering. Want met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je zonnepanelen op 6 tot 10 jaar terug. En door over te schakelen op zonne-energie, werk je actief mee aan een groenere wereld.
Zonne-energie is onuitputtelijk, daarom spreken we van duurzame energie. Via zonnepanelen kunnen we gratis energie van de zon halen en omzetten in elektrische energie. Om het meeste zonlicht mee te pikken, zijn de panelen zoveel mogelijk op het zuiden gericht.
Zonnecellen, de basis van zonnepanelen, bestaan uit twee lagen. Onder invloed van licht krijgt de ene laag van een zonnecel een negatieve spanning en de andere laag een positieve spanning. Als de twee lagen met elkaar verbonden worden, gaat er een elektrische stroom lopen. De energie die door zonnecellen wordt verzameld, noemen we “gelijkstroom”. Die energie kunnen we niet als elektriciteit gebruiken. Thuis gebruiken we wisselstroom. De omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom om in wisselstroom zodat de energie bruikbaar wordt. Hoe beter de omvormers is afgestemd op jouw huis en energieconsumptie, hoe efficiënter de volledige installatie. Wij leggen onze focus op een perfect totaalsysteem op jouw energiebehoefte en de toekomst. Wij gebruiken de nieuwstee generatie intelligente PV systeem monitoring. Wij hebben op elk moment volledig zicht over het systeem. Dit staat ons toe om in te grijpen wanneer nodig. Met diepgaande analyse tools kunnen we de prestaties van uw pv-installatie en thuisbatterij opvolgen. Dit brengt de samenwerking, opvolging en service naar een hoger niveau.
Door het gebruik van een thuisbatterij kan deze wisselstroom ook worden opgeslagen. Zo kun je ook ’s nachts of bij bewolking jouw eigen groene stroom gebruiken en word je minder afhankelijk van de elektriciteitsleverancier. Meer info vind je op de pagina ‘thuisbatterij’
Op bewolkte dagen produceer je minder groene stroom dan op zonnige dagen. In dat geval kan je extra stroom van jouw energieleverancier gebruiken. Als je meer opwekt dan je verbruikt en jouw thuisbatterij is helemaal volgeladen, is het mogelijk om het overschot te verkopen aan jouw energieleverancier. Dit heet ‘injecteren in het net’.
De teruggeleverde energie wordt in mindering gebracht op jouw energierekening. Heb je aan het eind van het jaar meer geproduceerd dan je verbruikte? Dan kun je het geld terugkrijgen van je energieleverancier. Deze vergoeding kan enorm variëren. Het is daarom verstandig om na te gaan hoeveel jouw energieleverancier je per kWh betaalt.
Zonne-energie bestaat uit meer dan zonnepanelen. De echte winst zit in het combineren van de juiste panelen, omvormer, thuisbatterij, digitale meter en andere slimme toestellen (wasmachine, autolaadpaal, warmtepomp, …). We maken een voorstel op maat van jouw huidige en toekomstige levensstijl.
De opbrengst van zonnepanelen is hoger in de zomer, maar ook in de winter produceren zonnepanelen voldoende elektriciteit. Bij bewolkt weer licht de opbrengst ongeveer 15% tot 40% lager. In de zomer is de opbrengst het hoogst omdat er dan meer zonuren zijn, gecombineerd met een hoge intensiteit van het zonlicht. België had in 2020 een gemiddelde van 1.838 zonuren. Meer dan genoeg om het hele jaar te kunnen genieten van jouw installatie.
De richting van de zonnepanelen op het dak is cruciaal voor de opbrengst van jouw zonnepanelen. De meest optimale richting is de oriëntatie op het zuiden. Daarbij is ook de hoek van instraling belangrijk. Een hellingshoek van 36 graden zorgt voor de beste werking. Niet in elke situatie is dit mogelijk, maar een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest zorgt ook voor een uitstekende werking van de zonnepanelen. Voor de hellingshoek ligt dat tussen de 22 en 50 graden. Let ook op schaduwplekken door schoorstenen, dakkapellen, bomen of hogere gebouwen in de buurt. Schaduw op een deel van het zonnepanelensysteem, kan de werking negatief beïnvloeden. Wij weten waar je op moet letten om in jouw situatie de beste werking van de zonnepanelen te garanderen.